Ako sa starať o zviera po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Dni po operácii sú pre vaše zviera veľmi náročné. Potrebuje vašu lásku a starostlivosť, aby sa mu čoskoro vrátilo zdravie a mohlo sa tešiť zo života. Pripravte sa na tieto ťažké dni a poskytnite svojmu zvieratku kvalitnú pooperačnú starostlivosť v pokoji a bezpečí vášho domova. Ako sa starať o svojho psa alebo mačku po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Pre psy

Dobre vybavená lekárnička je nevyhnutná

Pri starostlivosti o psa po operácii je nevyhnutná vybavená lekárnička. Prípravky z ľudskej lekárničky nie sú vhodné pre psov. Majte po ruke kvalitné veterinárne prípravky SkinPET, ktoré navrhli veterinári, aby vášmu chlpatému priateľovi poskytli tú najlepšiu starostlivosť. Koniec koncov, každý majiteľ domáceho zvieraťa by mal mať doma dobre vybavenú lekárničku pre domáce zvieratá. Tak pre akútne prípady, ako aj pre pravidelnú starostlivosť. Včasnou pomocou a pravidelnou starostlivosťou môžete predísť mnohým zdravotným problémom a znížiť frekvenciu stresujúcich a drahých návštev u veterinára. Čo by mala obsahovať lekárnička pre domáce zvieratá?

TIP: 10 dôležitých vecí, ktoré by nemali chýbať v lekárničke pre domáce zvieratá
1. Tričko po operácii

Pooperačné tričká uľahčia a urýchlia návrat vášho domáceho maznáčika do kondície. Chránia ranu pred infekciou, zabraňujú presakovaniu obväzov, olizovaniu a škrabaniu rany, alergickým reakciám a celkovo zvyšujú pohodlie vášho štvornohého parťáka. Pomáhajú tiež znižovať stres a vytvárajú pocit tepla a bezpečia. Vďaka pooperačnému tričku sa váš domáci miláčik bude môcť rýchlejšie vrátiť k bežným činnostiam, ako je jedenie, pitie, krátke prechádzky a regeneračný odpočinok. Pooperačné tričká sú tiež skvelou alternatívou nepohodlných pooperačných obojkov, ktoré domáce zvieratá zle znášajú, obmedzujú ich v pohybe a bežných činnostiach a spôsobujú zbytočný stres.

Pooperačné tričká SkinPET sú vyrobené pre maximálne pohodlie vášho chlpatého priateľa z elastickej, priedušnej bavlny, ktorá umožňuje absolútnu voľnosť pohybu. Tričká rešpektujú anatómiu psa, a preto sa dokonale prispôsobia telu - a vybrať si môžete zo 4 veľkostí, takže si na svoje prídu malé aj veľké plemená. Ďalšou výhodou je jednoduché zapínanie, ktoré umožňuje pohodlné obliekanie trička, ale zároveň zabraňuje jeho nechcenému vyzliekaniu samotným domácim miláčikom. Tričko možno opakovane používať, ak sa zašpiní, stačí ho vyprať v práčke. Na dosiahnutie maximálnej hygieny a eliminácie choroboplodných zárodkov môžete tričko pred opätovným použitím postriekať jemným a nealergénnym dezinfekčným prípravkom SkinPET Super Spray.

2. Účinná dezinfekcia

Váš veterinárny lekár by vám mal poskytnúť všetky potrebné informácie týkajúce sa starostlivosti o rany, kontrol alebo podávania liekov. Tieto pokyny sa musia prísne dodržiavať. Najčastejšou komplikáciou po operácii je vznik infekcie. Rana sa musí po operácii monitorovať a udržiavať v čistote. Ak máte pocit, že rana je príliš vlhká, hnisá, krváca, je opuchnutá, zapácha alebo sa otvára, okamžite kontaktujte svojho veterinárneho lekára.

Je dobré mať po ruke účinný a jemný dezinfekčný sprej SkinPET Super Spray, ktorý eliminuje riziko infekcie a podporuje prirodzené hojenie. Vďaka šetrnému zloženiu sprej neštípe, nedráždi, nespôsobuje bolesť, alergie ani nepoškodzuje zdravé tkanivo. Oceníte ho aj pri starostlivosti o "lôžko" vášho chlpatého pacienta. Účinne čistí a dezinfikuje lôžko, hračky alebo misky a znižuje riziko prenosu baktérií z prostredia do rany. Môžete ho použiť aj na dezinfekciu srsti po návrate z prechádzky. Počas obdobia rekonvalescencie by ste však mali prechádzky obmedziť na minimum.

3. Gél na podporu hojenia

Prirodzené hojenie rany zvyčajne trvá 10 až 14 dní, potom sa na mieste vytvorí väzivová jazva, ktorá sa postupne zahojí. Pri väčších a komplikovanejších operáciách je hojenie náročnejšie a dlhšie a môže trvať približne mesiac. Aj pri menších poraneniach alebo jednoduchších zákrokoch, ako je kastrácia alebo sterilizácia, je dobré podporiť a urýchliť hojenie rany. Obnovenie elasticity kože môže trvať niekoľko mesiacov alebo rokov, preto je dobré sa o jazvu starať aj po zahojení rany.

SkinPET Hydrogel HY podporuje rýchlejšie hojenie a vďaka kyseline hyalurónovej eliminuje riziko vzniku nevzhľadných alebo keloidných jaziev. Antiseptické zloženie zabraňuje množeniu patogénnych organizmov a vzniku infekcie. Gél pomáha uvoľňovať odumreté alebo nekrotické tkanivo a pomôže aj v prípade nehojacich sa rán. Vďaka šetrnému zloženiu gél v rane neštípe, neobsahuje alergénne látky a je bezpečný aj v prípade, že si vaše zviera ranu olíže. Okrem pooperačnej starostlivosti je Hydrogel HY skvelý aj na ošetrenie preležanín, vredov, popálenín, povrchových a hlbokých rán, uhryznutí kliešťom alebo na starostlivosť o citlivé labky vášho štvornohého priateľa po návrate z prechádzky.

4. Dezinfekčný šampón

Pri kúpaní psa po operácii rozhodne nepoužívajte bežné psie šampóny, ktoré môžu ranu podráždiť a zvýšiť riziko vzniku infekcie. Na hygienu vášho chlpatého priateľa po operácii používajte šampón SkinPET Chlorhex 4 % s antiseptickou zložkou, ktorá zabraňuje prenikaniu patogénnych mikroorganizmov a znižuje riziko infekcie. Šampón má jemné a šetrné zloženie, ktoré nedráždi ani neštípe ranu. Zároveň účinne čistí, odstraňuje zaschnuté nečistoty, krv a hnis a eliminuje zápach.

TIP: Nemáte ešte správne vybavenú lekárničku pre psov? Zakúpte si veterinárne výrobky SkinPET na akútnu a pravidelnú starostlivosť na jednom mieste.

Uistite sa, že váš domáci miláčik je oddýchnutý, dobre oddýchnutý a hydratovaný

Pes potrebuje po operácii odpočinok. Ešte 24 hodín po anestézii môže byť unavený a letargický. Pripravte mu pohodlné lôžko na podlahe, kde si môže oddýchnuť a načerpať nové sily. Pravidelne psa kontrolujte a nedovoľte mu skákať po gauči alebo posteli.

Uistite sa, že pes má dostatok pitia, a miska s vodou by mala byť vždy k dispozícii. Po 4 hodinách od prebudenia z anestézie môžete svojmu chlpatému priateľovi ponúknuť prvé jedlo. Krmivo by malo byť ľahko stráviteľné a výživné, aby dodalo telu silu na zotavenie. Ak má pes špeciálnu diétu nariadenú veterinárom, nepodceňujte jeho odporúčania.

Ak sa vám niečo nepáči - pes nepije, je letargický aj na druhý deň alebo stráca vedomie - okamžite sa poraďte s veterinárnym lekárom vášho domáceho miláčika.

 

Pre mačky

Dobre vybavená lekárnička je nevyhnutná

Pri starostlivosti o mačku po operácii je nevyhnutná vybavená lekárnička. Prípravky z ľudskej lekárničky nie sú vhodné pre mačky. Majte po ruke kvalitné veterinárne prípravky SkinPET, ktoré sú navrhnuté veterinárnymi lekármi na zabezpečenie najlepšej starostlivosti o vaše domáce zviera. Koniec koncov, každý majiteľ domáceho zvieraťa by mal mať doma dobre vybavenú lekárničku pre domáce zvieratá. Tak pre akútne prípady, ako aj pre pravidelnú starostlivosť. Včasnou pomocou a pravidelnou starostlivosťou môžete predísť mnohým zdravotným problémom a znížiť frekvenciu stresujúcich a drahých návštev veterinára. Čo by mala obsahovať lekárnička pre domáce zvieratá?

TIP: 10 dôležitých vecí, ktoré by nemali chýbať v lekárničke pre domáce zvieratá

1. Tričko po operácii

Pooperačné tričká uľahčia a urýchlia návrat vášho domáceho maznáčika do kondície. Chránia ranu pred infekciou, zabraňujú presakovaniu obväzov, olizovaniu a škrabaniu rany, alergickým reakciám a celkovo zvyšujú pohodlie vášho štvornohého priateľa. Pomáhajú tiež znižovať stres a vytvárajú pocit tepla a bezpečia. Vďaka pooperačnému tričku sa váš domáci miláčik bude môcť rýchlejšie vrátiť k bežným činnostiam, ako je prijímanie potravy, pitie a regeneračný odpočinok. Pooperačné tričká sú tiež skvelou alternatívou nepohodlných pooperačných obojkov, ktoré domáce zvieratá zle znášajú, obmedzujú ich pohyb a bežné činnosti a spôsobujú zbytočný stres.

Pooperačné tričká SkinPET sú vyrobené pre maximálne pohodlie vášho domáceho maznáčika z elastickej, priedušnej bavlny, ktorá umožňuje absolútnu voľnosť pohybu. Tričká rešpektujú anatómiu mačky, a preto sa dokonale prispôsobia telu - môžete si tiež vybrať z niekoľkých veľkostí - najmenšia veľkosť je určená pre mačiatka, najväčšia pre dospelé mačky robustnejších plemien. Ďalšou výhodou je jednoduché zapínanie, ktoré umožňuje pohodlné obliekanie trička, ale zároveň zabraňuje jeho nechcenému vyzliekaniu samotným domácim miláčikom. Tričko môžete používať opakovane, ak sa zašpiní, jednoducho ho vyperte v práčke. Na dosiahnutie maximálnej hygieny a eliminácie choroboplodných zárodkov môžete tričko pred opätovným použitím postriekať jemným a nealergénnym dezinfekčným prípravkom SkinPET Super Spray.

2. Účinná dezinfekcia

Váš veterinárny lekár by vám mal poskytnúť všetky potrebné informácie týkajúce sa starostlivosti o rany, kontrol alebo podávania liekov. Tieto pokyny sa musia prísne dodržiavať. Najčastejšou komplikáciou po operácii je vznik infekcie. Rana sa musí po operácii monitorovať a udržiavať v čistote. Ak máte pocit, že rana je príliš vlhká, hnisá, krváca, je opuchnutá, zapácha alebo sa otvára, okamžite kontaktujte svojho veterinárneho lekára.

Je dobré mať po ruke účinný a jemný dezinfekčný sprej SkinPET Super Spray, ktorý eliminuje riziko infekcie a podporuje prirodzené hojenie. Vďaka šetrnému zloženiu sprej neštípe, nedráždi, nespôsobuje bolesť, alergie ani nepoškodzuje zdravé tkanivo. Oceníte ho aj pri starostlivosti o "lôžko" vášho chlpatého pacienta. Účinne čistí a dezinfikuje lôžko, hračky alebo misky a znižuje riziko prenosu baktérií z prostredia do rany.

3. Gél na podporu hojenia

Prirodzené hojenie rany zvyčajne trvá 10 až 14 dní, po ktorých sa na mieste vytvorí väzivová jazva a postupne sa zahojí. Pri väčších a komplikovanejších operáciách je proces hojenia náročnejší a dlhší a môže trvať približne mesiac. Aj pri menších poraneniach alebo jednoduchších zákrokoch, ako je kastrácia alebo sterilizácia, je dobré podporiť a urýchliť hojenie rany. Obnovenie elasticity kože môže trvať niekoľko mesiacov alebo rokov, preto je dobré sa o jazvu starať aj po zahojení rany.

SkinPET Hydrogel HY podporuje rýchlejšie hojenie a vďaka kyseline hyalurónovej eliminuje riziko vzniku nevzhľadných alebo keloidných jaziev. Antiseptické zloženie zabraňuje množeniu patogénnych organizmov a vzniku infekcie. Gél pomáha uvoľňovať odumreté alebo nekrotické tkanivo a pomôže aj v prípade nehojacich sa rán. Vďaka šetrnému zloženiu gél v rane neštípe, neobsahuje alergénne látky a je bezpečný aj v prípade, že si vaše zviera ranu olíže. Okrem pooperačnej starostlivosti je Hydrogel HY skvelý aj na ošetrenie preležanín, vredov, popálenín, povrchových a hlbokých rán a uhryznutí kliešťom. Ak vaša mačka chodí von, môžete gél použiť na ošetrenie namáhaných labiek po návrate z potuliek.

4. Dezinfekčný šampón

Pri kúpaní mačky po operácii rozhodne nepoužívajte bežné šampóny pre mačky, ktoré môžu ranu podráždiť a zvýšiť riziko vzniku infekcie. Na hygienu po operácii používajte šampón SkinPET Chlorhex 4 % s antiseptickou zložkou, ktorá zabraňuje prenikaniu patogénnych mikroorganizmov a znižuje riziko infekcie. Šampón má jemné a šetrné zloženie, ktoré nedráždi ani neštípe ranu. Zároveň účinne čistí, odstraňuje zaschnuté nečistoty, krv a hnis a eliminuje zápach.

TIP: Nemáte ešte správne vybavenú lekárničku pre mačky? Zakúpte si veterinárne výrobky SkinPET na akútnu a pravidelnú starostlivosť na jednom mieste.

Uistite sa, že vaša mačka je oddýchnutá, dobre oddýchnutá a hydratovaná

Mačka potrebuje po operácii odpočinok. Mačka môže byť ešte 24 hodín po anestézii unavená a letargická. Pripravte jej pohodlný pelech na podlahe alebo v klietke, kde si môže oddýchnuť a načerpať sily. Pravidelne kontrolujte svoje zviera a nedovoľte mu skákať na gauč, posteľ, škrabadlo alebo nábytok. Mačka by počas obdobia zotavovania nemala chodiť von a mala by sa vyhýbať akejkoľvek námahe alebo fyzicky náročným hrám, ktoré môžu spôsobiť komplikácie.

Zabezpečte mačke dostatočný pitný režim a miska s vodou by mala byť vždy k dispozícii. Po 4 hodinách od prebudenia z anestézie môžete svojej malej šelme ponúknuť prvé jedlo. Krmivo by malo byť ľahko stráviteľné a zároveň výživné, aby dodalo telu silu na zotavenie. Ak má vaša mačka špeciálnu diétu predpísanú veterinárom, nepodceňujte jeho odporúčania.

Ak nie ste s niečím spokojní - mačka nepije, je letargická aj na druhý deň alebo stráca vedomie - okamžite sa poraďte so svojím veterinárom.

 

Posledné novinky z blogu

Ako sa starať o zviera po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Dni po operácii sú pre vaše zviera veľmi náročné. Potrebuje vašu lásku a starostlivosť, aby sa mu čoskoro vrátilo zdravie a mohlo sa tešiť zo života. Pripravte sa na tieto ťažké dni a poskytnite svojmu zvieratku kvalitnú pooperačnú starostlivosť v pokoji a bezpečí vášho domova. Ako sa starať o svojho psa alebo mačku po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Celý článok Všechny články

Ako riešiť zápach z papule u psa či mačky?

Vdychovať nevábny odér z papule vášho maznáčika nie je nič príjemné. Nejde pritom len o kozmetickú záležitosť. Silný zápach z papule vášho psa alebo mačky signalizuje hlbší zdravotný problém, ktorý by ste nemali podceňovať. Môže ísť o banálnu príčinu, ako je nevhodné zloženie jedálnička, ale aj závažný problém, ktorý môže vášho štvornohého priateľa ohroziť na živote. Ako zápach z papule riešiť a ako zistiť jeho príčinu?

Celý článok Všechny články

2 z 5 domácich zvierat sú obézne. Ako im pomôcť dosiahnuť zdravú hmotnosť?

Nadváha a obezita už nie sú výlučne problémom ľudí, ale čoraz častejšie postihujú aj domáce zvieratá. Podľa veterinárov je jej výskyt u zvierat alarmujúci - podľa štatistík trpia obezitou 2 z 5 domácich zvierat - najmä psov a mačiek. Obezita so sebou prináša celý rad zdravotných problémov a rizík. Správna výživa a udržiavanie zdravej hmotnosti je plne v rukách majiteľa domáceho zvieraťa. Ako pomôcť našim štvornohým partnerom k optimálnej hmotnosti a pevnému zdraviu?

Celý článok Všechny články

Prechladnutie, nádcha a kašeľ: Tipy, ako sa vysporiadať s najčastejšími chorobami vášho domáceho maznáčika

Sychravé jesenné počasie praje vírusom a baktériám a zapĺňa ordinácie lekárov aj veterinárov. Zvieratá trpia prechladnutím a vírusmi rovnako ako ľudia. Organizmus oslabený výkyvmi teplôt a zmenami počasia nie je schopný účinne bojovať s protivníkmi, a tak sa u vášho domáceho maznáčika môže objaviť nádcha, kašeľ alebo iné nepríjemné príznaky prebiehajúceho ochorenia, ktoré by ste nemali podceňovať. Zistite, ako uľaviť svojmu štvornohému priateľovi od vírusu alebo prechladnutia a ako účinne predchádzať chorobám.

Celý článok Všechny články

5 presvedčivých dôvodov, prečo sa starať o zdravie svojich domácich miláčikov pomocou produktov SkinPET®

Zdravie našich štvornohých priateľov je pre všetkých milujúcich majiteľov prvoradé. Psy, mačky a iné malé zvieratá nie sú len domácimi miláčikmi, ale často aj právoplatnými členmi rodiny. Do našich životov prinášajú svoju pozitívnu energiu, radosť a lásku. A práve preto si zaslúžia, aby sme im ich vernosť a lásku oplatili kvalitnou starostlivosťou, ktorá je kľúčom k šťastnému a dlhému životu bez chorôb a bolesti. Prečítajte si užitočné rady a tipy, ako sa starať o svojich chlpatých priateľov s prémiovým radom SkinPET®, aby boli šťastní, zdraví a plní radosti zo života.

Celý článok Všechny články