Ako riešiť zápach z papule u psa či mačky?

Dýchanie nepríjemného zápachu z úst vášho domáceho maznáčika nie je príjemné. Nie je to len kozmetický problém. Silný zápach z tlamy vášho psa alebo mačky poukazuje na hlbší zdravotný problém, ktorý by ste nemali podceňovať. Môže ísť o banálnu príčinu, napríklad nevhodné zloženie stravy, alebo o vážny problém, ktorý môže ohroziť život vášho štvornohého priateľa. Ako sa vysporiadať so zlým dychom a ako zistiť, čo ho spôsobuje?

Zápach z tlamy psa

Vyšetrenie úst, zubov a ďasien

Častou príčinou zápachu z úst je zápal. Zápal v ústnej dutine nespôsobuje len zápach z úst. Znižujú celkovú kvalitu života vášho domáceho maznáčika a často aj jeho dĺžku. Zápal ďasien je pre psa veľmi nepríjemný a bolestivý, rovnako ako pre človeka. Pes môže odmietať potravu, môže byť nepokojný, agresívny alebo apatický.

Upozornenie: Neliečený zápal v ústnej dutine môže viesť k strate zubov alebo dokonca k akútnej, život ohrozujúcej otrave.

V prvom kroku v prípade zápachu z úst by ste preto mali dôkladne skontrolovať ústnu dutinu vášho domáceho maznáčika. Zamerajte sa najmä na zuby a ďasná. Nachádzajú sa na ďasnách alebo v ústnej dutine červené, opuchnuté alebo krvavé miesta? Dobre neveštia ani škvrny, ktoré sú sivobiele, hnedé alebo čierne.

Niektoré problémy môžete vyriešiť sami doma. Napriek tomu je dobré poradiť sa s veterinárom aspoň telefonicky. Ako prvú pomoc pri zápale ďasien alebo zápale v ústnej dutine odporúčame SkinPET® Stoma Gel HY s kyselinou hyalurónovou. Je antiseptický, znižuje zápal, upokojuje podráždenie, zastavuje krvácanie, znižuje bolesť a opuch. Kyselina hyalurónová urýchľuje hojenie a znižuje riziko vzniku jaziev. Gélová konzistencia výrobku zaručuje dokonalé priľnutie k postihnutému miestu - gél nesteká a jeho aplikácia je bezbolestná. Neštípe, nepáli a má hypoalergénne zloženie. Postihnuté miesto potierajte gélom 3 - 4 krát denne, kým príznaky nezmiznú.

SkinPET® Stoma Gel HY sa môže používať pri akútnych problémoch aj ako preventívne opatrenie. Pri pravidelnom používaní udržiava ústnu dutinu zdravú a bez baktérií, ktoré spôsobujú zubný kameň, zápal ďasien a paradentózu. Nemusíte sa teda obávať "bozkov" a priateľského oblizovania od vášho domáceho maznáčika.

Zabezpečte pravidelnú dentálnu hygienu

Tak ako sa my správne staráme o svoje ďasná a zuby, je nevyhnutné starať sa aj o zdravie ústnej dutiny svojho domáceho maznáčika. Zuby a ďasná svojho domáceho zvieraťa môžete čistiť špeciálnou zubnou kefkou pre psov bez zubnej pasty alebo špeciálnou zubnou pastou pre psov. Optimálna frekvencia je raz denne alebo aspoň raz týždenne.

Zuby si čistite jemnými krúživými pohybmi na povrchu zubov a pozdĺž ďasien. Zvláštnu pozornosť venujte vonkajšej strane horných a dolných zubov. Ak ste psovi predtým zuby nečistili, postupujte opatrne. Čistenie zubov mu môže byť spočiatku nepríjemné, preto začnite krátkou masážou ďasien. Postupne čas čistenia predlžujte. Keď si získate dôveru svojho zvieraťa, čistenie sa stane každodenným rituálom.

UPOZORNENIE: Nikdy nepoužívajte zubnú pastu pre ľudí, látky, ktoré obsahuje, môžu byť pre psov toxické a život ohrozujúce!

Pravidelne by ste mali navštevovať aj veterinára, aby vám dôkladne skontroloval zuby a odstránil prípadný zubný kameň. Zubný povlak a zubný kameň sú príčinou zubného kazu a zápalu ďasien. Po ošetrení zubného kameňa, ochorení ďasien alebo extrakcii zubov u veterinára nezabudnite postihnuté miesta ošetriť gélom Stoma HY, ktorý urýchli hojenie a zníži riziko sekundárnej infekcie.

Krmte svojho psa kvalitným krmivom

Vyvážená strava je pre zdravie vášho domáceho maznáčika veľmi dôležitá. Nekŕmte svojho psa ľudskými pochúťkami, soleným mäsom ani údeninami. Veľmi obľúbené sušienky obsahujú rafinované cukry, ktoré nie sú vhodné pre zdravie zubov.

Základom stravy vášho psa by mali byť kvalitné granule alebo BARF. Na trhu sú dostupné špeciálne krmivá, ktoré podporujú zdravie ústnej dutiny a zubov vášho psa. Z času na čas doprajte svojmu miláčikovi aj surové kosti alebo dentálne pochúťky (sušené uši, dentálne tyčinky atď.), ktoré sú skvelou odmenou a zároveň pomáhajú obrusovať zubný povlak.

K zdraviu ústnej dutiny prispievajú aj rôzne hračky - drevené, plastové a gumené. K prirodzenému odstraňovaniu zubného kameňa dochádza aj pri žuvaní tyčiniek, čo je jedna z najobľúbenejších zábav mnohých psích kamarátov.

Poraďte sa o zdravotnom stave s veterinárnym lekárom

Pri pravidelnej dentálnej hygiene a používaní prípravku Stoma Gelem HY by mal zápach z úst zmiznúť v priebehu niekoľkých týždňov. Ak napriek týmto opatreniam problém pretrváva, môže ísť o vážnejší problém. Pre istotu navštívte veterinára, aby vylúčil ochorenie žalúdka, pečene, obličiek alebo nádorové ochorenie.

Potýkate sa okrem zápachu z úst aj so zápachom z uší? Týmto problémom sú najčastejšie postihnuté psy s odstávajúcimi ušami. Zápach spôsobujú baktérie a kvasinky, ktoré sa množia vo vlhkom a teplom prostredí pod ušným lalôčikom. Na odstránenie zápachu stačí uši vyčistiť antiseptickým roztokom SkinPET® Otic. Pravidelným čistením uší raz týždenne môžete predísť nepríjemnému zápachu a bolestivým ušným infekciám spôsobeným premnožením baktérií. Pri akútnych infekciách a zápaloch uší používajte SkinPET® Aural Gel antiseptikum.

 

Pach z tlamy u mačiek

Kontrola zubov a ďasien

Problémy so zlým dychom a zubami sú u mačiek, žiaľ, veľmi časté. Na vine je zvyčajne nedostatočná výchova k dentálnej hygiene. Mnohí majitelia mačiek podceňujú význam pravidelného čistenia zubov. V dôsledku nedostatočnej alebo žiadnej dentálnej hygieny vzniká množstvo nepríjemných zdravotných problémov, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach z úst. Ak nevenujete náležitú pozornosť starostlivosti o chrup vašej mačky, zvyšky potravy sa hromadia medzi zubami, kde sa rozkladajú, čo spôsobuje zápach z úst. Na zuboch sa tiež hromadí zubný povlak a vytvára sa zubný kameň. Odtiaľ je už len krôčik k vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a strate zubov.

Nie je to len estetický problém. Zápal ďasien a pokazené zuby sú pre mačku veľmi nepríjemné a bolestivé. Môže sa cítiť nepríjemne, odmietať potravu a často prejavovať známky apatie alebo agresie. Zápal ústnej dutiny navyše znižuje kvalitu života vášho domáceho maznáčika a často aj jeho dĺžku.

Ak sa u vašej mačky objaví zápach z úst, v prvom rade skontrolujte zuby a ďasná. Červené, opuchnuté alebo krvavé miesta signalizujú zápal. Ten je potrebné okamžite riešiť.

VAROVANIE: Neliečený zápal v ústnej dutine môže viesť k strate zubov alebo dokonca k akútnej, život ohrozujúcej otrave.

Ako prvú pomoc použite SkinPET® Stoma Gel HY s kyselinou hyalurónovou ako antiseptický a protizápalový prostriedok pri zápale ďasien alebo iných problémoch v ústnej dutine. Zmierňuje akútny zápal, zmierňuje bolesť a opuch, zastavuje krvácanie a vďaka kyseline hyalurónovej podporuje rýchlejšie hojenie. Gél nesteká, neštípe, nedráždi a jeho aplikácia je pre mačku úplne bezbolestná. Postihnuté miesto potierajte gélom 3 - 4 krát denne, kým príznaky nezmiznú.

Nezanedbávajte pravidelnú dentálnu hygienu

Pravidelným čistením zubov môžete predísť nepríjemným zápalom v ústach a zápachu z úst. Môžete tiež zabrániť vzniku paradentózy a následnej strate zubov. Zuby sa čistia špeciálnou zubnou kefkou a pastou - obe by mali byť určené výhradne pre mačky. Kefkou jemne masírujte ďasná a zuby. Ak mačka nie je zvyknutá na čistenie zubov, môže sa spočiatku brániť. Preto je dobré začať s čistením už od mačiatka. V prípade plachých mačiek postupujte opatrne - začnite krátkou masážou ďasien a postupne sa dopracujte k plnohodnotnému čisteniu ústnej dutiny. Ideálna frekvencia čistenia je raz denne alebo aspoň raz týždenne. Ak si nie ste istí, ako správne čistiť zuby, nebojte sa opýtať svojho veterinára na správnu techniku čistenia.

VAROVANIE: Nikdy nepoužívajte zubnú pastu pre ľudí, látky v nej obsiahnuté môžu byť pre mačky toxické a spôsobiť podráždenie žalúdka alebo iné vážne problémy!

Na prevenciu zápalu v ústnej dutine používajte SkinPET® Stoma Gel HY s antiseptickým zložením, ktoré zabraňuje množeniu patogénnych organizmov.

Ak je na zuboch viditeľný zubný kameň, čistením zubnou kefkou ho už bohužiaľ neodstránite. Navštívte veterinárneho lekára, ktorý zubný kameň šetrne odstráni ultrazvukom. Po ošetrení zubného kameňa, ochorení ďasien alebo extrakcii zubov u veterinára nezabudnite postihnuté miesta ošetriť SkinPET® Stoma Gel HY, ktorý urýchli hojenie a zníži riziko sekundárnej infekcie.

Návšteva veterinára

Čím nižšia je kvalita krmiva, tým vyšší je zápach z úst. Zápach z úst môžete zaznamenať aj po kŕmení vlhkými krmivami, ako sú kapsičky alebo paštéty. Na rozdiel od granúl sa vlhké krmivo častejšie usadzuje na zuboch, kde zapácha. Spoliehajte sa preto na kvalitné krmivá bez balastných látok, ktoré sú prospešné pre zdravé trávenie. Vyhnite sa podávaniu ľudských pochúťok, ako sú párky, slané mäso alebo sušienky. Z času na čas dávajte svojej mačke aj kvalitné dentálne pochúťky, ako sú špeciálne dentálne tyčinky alebo sušené zvieracie uši, ktoré pomáhajú obrusovať zubný povlak.

Vyhnite sa chybám v stravovaní

Hoci zápach z úst je najčastejšie spôsobený banálnymi problémami, ako je nedostatočná dentálna hygiena alebo zlá strava, zápach z úst vašej mačky môže byť spôsobený aj vážnymi zdravotnými problémami, ako sú cukrovka, črevné parazity, ochorenia pečene a obličiek, gastritída alebo rakovina. Ak dych vášho domáceho maznáčika páchne rybinou, môže to znamenať problémy s pečeňou alebo tráviacim traktom. Zápach moču z papule môže naznačovať ochorenie obličiek a sladký zápach často prezrádza cukrovku. Okrem toho, ak sa pridajú ďalšie problémy, ako je úbytok hmotnosti, apatia alebo akákoľvek iná zmena v správaní alebo zdravotnom stave mačky, okamžite navštívte veterinára.

Okrem zápachu z papule majitelia mačiek často riešia aj zápach z uší. Ten je zvyčajne spôsobený premnožením baktérií a kvasiniek v uchu, ktoré spôsobujú zápal. Pri akútnych ušných infekciách používajte antiseptický gél SkinPET® Aural Gel. Ak chcete predchádzať ušným infekciám, pravidelne raz týždenne čistite uši antiseptickým roztokom SkinPET® Otic.

 

Posledné novinky z blogu

Ako sa starať o zviera po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Dni po operácii sú pre vaše zviera veľmi náročné. Potrebuje vašu lásku a starostlivosť, aby sa mu čoskoro vrátilo zdravie a mohlo sa tešiť zo života. Pripravte sa na tieto ťažké dni a poskytnite svojmu zvieratku kvalitnú pooperačnú starostlivosť v pokoji a bezpečí vášho domova. Ako sa starať o svojho psa alebo mačku po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Celý článok Všechny články

Ako riešiť zápach z papule u psa či mačky?

Vdychovať nevábny odér z papule vášho maznáčika nie je nič príjemné. Nejde pritom len o kozmetickú záležitosť. Silný zápach z papule vášho psa alebo mačky signalizuje hlbší zdravotný problém, ktorý by ste nemali podceňovať. Môže ísť o banálnu príčinu, ako je nevhodné zloženie jedálnička, ale aj závažný problém, ktorý môže vášho štvornohého priateľa ohroziť na živote. Ako zápach z papule riešiť a ako zistiť jeho príčinu?

Celý článok Všechny články

2 z 5 domácich zvierat sú obézne. Ako im pomôcť dosiahnuť zdravú hmotnosť?

Nadváha a obezita už nie sú výlučne problémom ľudí, ale čoraz častejšie postihujú aj domáce zvieratá. Podľa veterinárov je jej výskyt u zvierat alarmujúci - podľa štatistík trpia obezitou 2 z 5 domácich zvierat - najmä psov a mačiek. Obezita so sebou prináša celý rad zdravotných problémov a rizík. Správna výživa a udržiavanie zdravej hmotnosti je plne v rukách majiteľa domáceho zvieraťa. Ako pomôcť našim štvornohým partnerom k optimálnej hmotnosti a pevnému zdraviu?

Celý článok Všechny články

Prechladnutie, nádcha a kašeľ: Tipy, ako sa vysporiadať s najčastejšími chorobami vášho domáceho maznáčika

Sychravé jesenné počasie praje vírusom a baktériám a zapĺňa ordinácie lekárov aj veterinárov. Zvieratá trpia prechladnutím a vírusmi rovnako ako ľudia. Organizmus oslabený výkyvmi teplôt a zmenami počasia nie je schopný účinne bojovať s protivníkmi, a tak sa u vášho domáceho maznáčika môže objaviť nádcha, kašeľ alebo iné nepríjemné príznaky prebiehajúceho ochorenia, ktoré by ste nemali podceňovať. Zistite, ako uľaviť svojmu štvornohému priateľovi od vírusu alebo prechladnutia a ako účinne predchádzať chorobám.

Celý článok Všechny články

5 presvedčivých dôvodov, prečo sa starať o zdravie svojich domácich miláčikov pomocou produktov SkinPET®

Zdravie našich štvornohých priateľov je pre všetkých milujúcich majiteľov prvoradé. Psy, mačky a iné malé zvieratá nie sú len domácimi miláčikmi, ale často aj právoplatnými členmi rodiny. Do našich životov prinášajú svoju pozitívnu energiu, radosť a lásku. A práve preto si zaslúžia, aby sme im ich vernosť a lásku oplatili kvalitnou starostlivosťou, ktorá je kľúčom k šťastnému a dlhému životu bez chorôb a bolesti. Prečítajte si užitočné rady a tipy, ako sa starať o svojich chlpatých priateľov s prémiovým radom SkinPET®, aby boli šťastní, zdraví a plní radosti zo života.

Celý článok Všechny články