2 z 5 domácich zvierat sú obézne. Ako im pomôcť dosiahnuť zdravú hmotnosť?

Nadváha a obezita už nie sú výlučne problémom ľudí, ale čoraz častejšie postihujú aj domáce zvieratá. Podľa veterinárov je jej výskyt u zvierat alarmujúci - podľa štatistík trpia obezitou 2 z 5 domácich zvierat - najmä psov a mačiek. Obezita so sebou prináša celý rad zdravotných problémov a rizík. Správna výživa a udržiavanie zdravej hmotnosti je plne v rukách majiteľa domáceho zvieraťa. Ako pomôcť našim štvornohým partnerom k optimálnej hmotnosti a pevnému zdraviu?

Obezita spôsobuje vážne zdravotné problémy

Rovnako ako u ľudí, aj u zvierat spôsobuje obezita závažné zdravotné problémy, ako sú cukrovka, tuková pečeň, poškodenie kĺbov, kardiovaskulárne ochorenia, FeLUTD a iné. Obezita sa často spája aj s celkovým skrátením dĺžky života vášho domáceho zvieraťa. Ak sa príčina ochorenia nerieši a korekcia hmotnosti sa nevykoná včas, zvyčajne sa s pribúdajúcim vekom pridávajú ďalšie a ďalšie zdravotné ťažkosti. Týmto problémom sa dá pomerne ľahko predchádzať.

Psy & nadváha, obezita

Zabezpečte vyváženú stravu

Zatiaľ čo vo voľnej prírode obézne zviera neuvidíte, v domácom prostredí nemusí byť jednoduché udržať si zdravú hmotnosť. Príčinou obezity u psov je nedostatok pohybu, ktorý ide ruka v ruke s kalorickou a často nezdravou stravou.

Niektorí majitelia občas spestria stravu svojho psa ľudskými pochúťkami, ako sú klobásy alebo solené mäso. Nevedomky tak škodia svojmu štvornohému priateľovi a spôsobujú mu zdravotné problémy. Slané potraviny, mastné jedlá alebo klobásy do psieho jedálnička rozhodne nepatria!

Mali by ste tiež obmedziť pochúťky, ako sú sušienky a iné kalorické občerstvenie plné múky a cukru. Ak chcete svojho domáceho miláčika odmeniť, dávajte mu kvalitné mäsové pochúťky pre psov bez pridaných prísad a obilnín, ktoré obsahujú veľa zdravých bielkovín. Môžete vyskúšať sušené mäso alebo vnútornosti, ktoré psy milujú. Obsahujú veľa výživných hodnôt a bielkovín, ktoré sú pri chudnutí nevyhnutné.

Dôležité je tiež sledovať hlavnú zložku stravy. Ak máte nadváhu alebo obezitu, vyberte si kvalitné potraviny s nižším obsahom kalórií, ktoré sú zvyčajne označené ako "light" - nízkokalorické. Odmerajte kŕmnu dávku podľa hmotnosti, veku a plemena a dodržiavajte odporúčania výrobcu. Niektoré psy majú sklon k prejedaniu, preto je dôležité starostlivo sledovať množstvo skonzumovaného krmiva. Nezabudnite do kŕmnej dávky zahrnúť aj pamlsky.

Ak ste priaznivcom BARF (surovej stravy), vyberte si mäso s nižším obsahom tuku - morčacie, kuracie, králičie a ryby s nižším obsahom tuku. Pre spestrenie stravy môžete sem-tam pridať vajcia. Optimálna denná dávka je 3 - 4 % optimálnej hmotnosti psa. Pri chudnutí a diéte maximálne 2 %.

Doprajte svojmu domácemu miláčikovi pravidelný pohyb

Okrem úpravy stravy je pre chudnutie dôležitý aj dostatočný a predovšetkým pravidelný pohyb. Krátka prechádzka okolo paneláku rozhodne nestačí. Venujte sa viac fyzickým aktivitám - vezmite svojho psa na prechádzku alebo si choďte zabehať do parku. Vždy berte do úvahy zdravotný stav a vek vášho domáceho maznáčika. Ak vás trápia kilá navyše, máte dvojnásobnú motiváciu.

TIP: Doghiking: Objavujte svet so svojim štvornohým parťákom

Skontrolujte si svoju hmotnosť a zdravotný stav

Zodpovedný majiteľ pravidelne hodnotí zdravie, kondíciu a hmotnosť svojho štvornohého partnera. Priberá váš domáci miláčik na váhe? Má problémy s chôdzou? Zadýchava sa počas cvičenia? Môžete vyskúšať aj jednoduchý hmatový a vizuálny test. Najprv psa preskúmajte v stoji. Pri pohľade zhora by ste mali vidieť ovisnutý pás a pri pohľade zboku sa spodná línia brucha dvíha od rebier k bokom. V stoji by ste mali byť schopní ľahko nahmatať rebrá. Ak sú prekryté vrstvou tuku, je to zlé. Ak máte akékoľvek pochybnosti o hmotnosti a kondícii vášho psa, neváhajte sa obrátiť na svojho veterinára. Ten vám tiež poradí s nastavením správnej diéty a dennej kŕmnej dávky.

Nepodceňujte pravidelné kontroly u veterinára

Prevencia chorôb je rovnako dôležitá u ľudí ako u zvierat. Je lepšie chorobe predchádzať ako ju liečiť. Preto sú veľmi dôležité pravidelné prehliadky u veterinára. Lekár psa zváži a vyšetrí. Mnohí majitelia psov podceňujú preventívne návštevy u veterinára a zdravotný stav svojho zvieraťa veľmi nekontrolujú. V mnohých prípadoch to zbytočne vedie k odhaleniu obezity, ale aj iných ochorení v pokročilom štádiu, keď je liečba už veľmi náročná, zdĺhavá a pre majiteľa nákladná. Pravidelné návštevy veterinárnej ambulancie môžu zlepšiť a často aj predĺžiť život vášho štvornohého priateľa.

Mačky & nadváha, obezita

Sledujte zloženie stravy

Mačky chované v byte zvyčajne nemajú dostatok pohybu, čo môže byť v kombinácii s nevyváženou stravou veľký problém. Mnohí majitelia mačiek v dobrej viere obohacujú jedálny lístok svojej mačky o najrôznejšie pochúťky a kalorické dobroty. Nevedomky tak spôsobujú svojej mačke zdravotné problémy. Ruka v ruke s obezitou ide riziko vzniku sekundárnych ochorení, ktoré znižujú kvalitu a celkovú dĺžku života.

Mačky so sklonom k ukladaniu väčšieho množstva tuku po kastrácii sú na to obzvlášť náchylné, preto je potrebné podávať ľahkú stravu, aby sa zabránilo nežiaducemu priberaniu. Vyberajte granule určené špeciálne pre kastrované mačky alebo krmivá s označením "low fat" alebo "obesity" - t. j. so zníženým obsahom kalórií. Obmedzte nezdravé pochúťky, ktoré obsahujú obilniny, mlieko alebo cukor. Kŕmenie ľudskými pochúťkami, ako sú údeniny alebo solené mäso, je tiež tabu. Ak chcete svojej mačke dať pochúťku, vyberajte zdravé pochúťky, ktoré obsahujú chudé mäso alebo vnútornosti, ideálne bez ďalších prídavných látok.

Sledujte tiež dennú dávku a dodržiavajte odporúčania výrobcu uvedené na obale krmiva. Niektoré mačky majú sklon k prejedaniu, preto každú porciu starostlivo odmerajte alebo odvážte. Do dennej dávky započítajte aj pamlsky.

Motivujte svoju mačku k pohybu

Mačka, ktorá žije v byte a nechodí von, má silnú tendenciu priberať. Zatiaľ čo vo voľnej prírode musí mačka pri love vynaložiť veľké úsilie a minúť veľa kalórií, mačky žijúce v byte väčšinu dňa pasívne ležia. Zvýšená fyzická aktivita je nevyhnutná na zníženie hmotnosti. Motivujte svoju mačku k pohybu prostredníctvom hry a vhodných hračiek.

Skontrolujte svoju hmotnosť a zdravotný stav

Pravidelne svoju mačku vážte a sledujte, či priberá. Nezabudnite na vizuálnu a hmatovú kontrolu. Pás mačky je v optimálnom stave viditeľný zhora a ľahko nahmatáte rebrá, ktoré nijako nevyčnievajú. Mali by ste si všimnúť aj zmeny, ako je zvýšená únava, problémy s pohybovým aparátom, dychčanie počas hry, zmeny v správaní atď.

Nezanedbávajte prevenciu a návštevy veterinára

Pre mnohých majiteľov mačiek, žiaľ, nie sú pravidelné návštevy veterinára samozrejmosťou. Ich miláčikovia často prichádzajú do veterinárnej ordinácie v pokročilom štádiu ochorenia, keď je liečba zdĺhavá, komplikovaná, nákladná a pre mačku fyzicky a psychicky náročná. Pravidelnými preventívnymi návštevami u veterinára môžete problémy zachytiť včas. Tým sa zvýši nielen šanca na úspešnú liečbu, ale aj na dobrý a dlhý život vášho mačacieho priateľa. Mačky môžu dlho skrývať príznaky ochorenia, preto sa nebojte kontaktovať svojho veterinárneho lekára, ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa správania alebo zdravotného stavu vášho domáceho maznáčika. Môžete sa tiež poradiť o správnom výbere krmiva a nastavení optimálnej dávky.

TIP: 5 presvedčivých dôvodov, prečo sa starať o zdravie svojich domácich miláčikov pomocou produktov SkinPET®

Posledné novinky z blogu

Ako sa starať o zviera po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Dni po operácii sú pre vaše zviera veľmi náročné. Potrebuje vašu lásku a starostlivosť, aby sa mu čoskoro vrátilo zdravie a mohlo sa tešiť zo života. Pripravte sa na tieto ťažké dni a poskytnite svojmu zvieratku kvalitnú pooperačnú starostlivosť v pokoji a bezpečí vášho domova. Ako sa starať o svojho psa alebo mačku po operácii, kastrácii alebo sterilizácii?

Celý článok Všechny články

Ako riešiť zápach z papule u psa či mačky?

Vdychovať nevábny odér z papule vášho maznáčika nie je nič príjemné. Nejde pritom len o kozmetickú záležitosť. Silný zápach z papule vášho psa alebo mačky signalizuje hlbší zdravotný problém, ktorý by ste nemali podceňovať. Môže ísť o banálnu príčinu, ako je nevhodné zloženie jedálnička, ale aj závažný problém, ktorý môže vášho štvornohého priateľa ohroziť na živote. Ako zápach z papule riešiť a ako zistiť jeho príčinu?

Celý článok Všechny články

2 z 5 domácich zvierat sú obézne. Ako im pomôcť dosiahnuť zdravú hmotnosť?

Nadváha a obezita už nie sú výlučne problémom ľudí, ale čoraz častejšie postihujú aj domáce zvieratá. Podľa veterinárov je jej výskyt u zvierat alarmujúci - podľa štatistík trpia obezitou 2 z 5 domácich zvierat - najmä psov a mačiek. Obezita so sebou prináša celý rad zdravotných problémov a rizík. Správna výživa a udržiavanie zdravej hmotnosti je plne v rukách majiteľa domáceho zvieraťa. Ako pomôcť našim štvornohým partnerom k optimálnej hmotnosti a pevnému zdraviu?

Celý článok Všechny články

Prechladnutie, nádcha a kašeľ: Tipy, ako sa vysporiadať s najčastejšími chorobami vášho domáceho maznáčika

Sychravé jesenné počasie praje vírusom a baktériám a zapĺňa ordinácie lekárov aj veterinárov. Zvieratá trpia prechladnutím a vírusmi rovnako ako ľudia. Organizmus oslabený výkyvmi teplôt a zmenami počasia nie je schopný účinne bojovať s protivníkmi, a tak sa u vášho domáceho maznáčika môže objaviť nádcha, kašeľ alebo iné nepríjemné príznaky prebiehajúceho ochorenia, ktoré by ste nemali podceňovať. Zistite, ako uľaviť svojmu štvornohému priateľovi od vírusu alebo prechladnutia a ako účinne predchádzať chorobám.

Celý článok Všechny články

5 presvedčivých dôvodov, prečo sa starať o zdravie svojich domácich miláčikov pomocou produktov SkinPET®

Zdravie našich štvornohých priateľov je pre všetkých milujúcich majiteľov prvoradé. Psy, mačky a iné malé zvieratá nie sú len domácimi miláčikmi, ale často aj právoplatnými členmi rodiny. Do našich životov prinášajú svoju pozitívnu energiu, radosť a lásku. A práve preto si zaslúžia, aby sme im ich vernosť a lásku oplatili kvalitnou starostlivosťou, ktorá je kľúčom k šťastnému a dlhému životu bez chorôb a bolesti. Prečítajte si užitočné rady a tipy, ako sa starať o svojich chlpatých priateľov s prémiovým radom SkinPET®, aby boli šťastní, zdraví a plní radosti zo života.

Celý článok Všechny články